AUSTRALOPITHECUS AFRICANUS

 Australopithecus africanus

 3- 2,5 milions d’anys

 Taung, Sterkfontein y Makapansgat. Sudàfrica.

 400- 500 c.c. de capacitat cerebral

 130- 135 cm d’alçada


Les seves restes fòssils es daten entre 3 i 2,5 milions d'anys d'antiguitat, i provenen de tres jaciments sud-africans: Taung, Sterkfontein i Makapansgat. Eren físicament similars als afarensis, encara que una mica més alts, el seu cervell no sembla haver crescut. Habitaven en un ambient forestal semblant al de l'afarensis, però la seva dentició indica una alimentació de vegetals més durs que la dels seus avantpassats.

El 1998 es va donar un conèixer un esquelet molt complet trobat a Sterkfontein que es va anomenar "Little Foot". Es tractaria d’una forma antiga d’Australopithecus Africanus (3,58 m.a.); si és confirmés aquesta antiguitat seria un candidat a predecessor de tots els homínids posteriors.

Recentment s’ha presentat una nova espècie d’aquest gènere de fa 2,5 m.a., de cervell encara petit, però amb característiques anatòmiques més modernes. Denominat Australopithecus garhi, prové d’Etiopia i seria un excel·lent candidat a ser l’avantpassat del gènere Homo, restant totes les altres espècies d’australopitecs com formes adaptatives sense descendència.

 El nom Australopitecus africanus es traduiria com “simi austral africà”.