Socialització IPHES
Per a nosaltres, la socialització no és només donar a conèixer a la ciutadania la recerca en prehistòria i evolució humana, sinó fer-la partícip i contribuir a la seva evolució com a societat. Tot l’equip de l’IPHES està implicat en la socialització mitjançant diferents formes: conferències, llibres, jornades de portes obertes als jaciments, exposicions, programes d’educació científica en diferents contextos escolars, visites al centre de recerca, museïtzació de jaciments, etc.
Foto: IPHES
EDUCACIÓ CIENTÍFICA
Educació científica
Foto: IPHES
L’IPHES desenvolupa diverses accions d’educació científica, mitjançant programes propis o en col·laboració amb altres institucions. D’entre aquests destaca «IPHES a les escoles», el programa d’educació científica de l’IPHES per donar suport al professorat en l’ensenyament de la prehistòria i l’evolució humana mitjançant la realització de tallers-demostracions, del qual n’han gaudit milers d’estudiants des del seu naixement l’any 2011.
Mitjançant l’educació científica pretenem:
- Promoure les vocacions científiques i l’interès per la ciència en general i la prehistòria i la nostra evolució com espècie en particular.
- En particular, promoure l’empoderament de les noies i el seu interès per les carreres científiques.
- Arribar a l’alumnat dels municipis on es troben els projectes arqueològics on treballem i fomentar-ne l’interès pel seu patrimoni.
- Actuar en centres escolars d’entorns vulnerables, on l’estímul per l’estudi és especialment important.
- Contribuir a lluitar contra l’absentisme escolar i l’abandonament dels estudis
- Realitzar les nostres accions de socialització amb llenguatge didàctic i inclusiu respecte al gènere, lloc d’origen, diversitat religiosa, etc.
- L’IPHES participa per tercer any consecutiu a la Nit Europea de la Recerca, que enguany es realitza sobretot en format virtual.
- L’IPHES participarà a la Nit Europea de la Recerca que es farà al novembre, a Tarragona.
- Edició especial del programa IPHES als barris a l’Institut Escola Mediterrani, a Tarragona, amb motiu del Dia de la dona i la nena en la ciència.
- L’IPHES apropa la prehistòria a infants i adolescents que viuen en Centres Residencials d’Acció Educativa de Tarragona i Reus.
- Neix “IPHES als barris” per apropar la prehistòria a la zona de ponent de la ciutat de Tarragona.
- 650 infants han gaudit del programa IPHES a les escoles els darrers tres mesos de l’any.
YOUTUBE IPHES SOCIALITZACIÓ
Evoluciona.org i canal de youtube IPHES Socialització

La pàgina web i el canal de youtube pretenen ser una altra eina per donar suport al món educatiu oferint materials per als equips docents i l’alumnat, sempre al voltant de la prehistòria. Vídeos didàctics, classes preparades, píndoles per actualitzar coneixements dels equips docents, explicació del procés científic i materials diversos, adaptables a l’ús en les escoles i centres educatius.
Clica per anar al canal de Youtube IPHES Socialització
EXPOSICIONS
Exposicions
Foto: IPHES
A’IPHES hem produït diverses exposicions, que en els darrers anys han itinerant per diferents municipis de Catalunya, acumulant més de cent mil visitants.
CIÈNCIA PÚBLICA
Ciència pública
Foto: IPHES
Participem en jornades, fires i esdeveniments de ciència. Col·laborem especialment amb la Universitat Rovira i Virgili en programes com ara La Setmana de la Ciència, el Campus Extens, La Nit de la Recerca a Tarragona, entre d’altres. També participem en el Festival Pint of Science o el YoMo Barcelona, així com altres formats de divulgació científica.
LLIBRES DE DIVULGACIÓ
Llibres de divulgació
- Un llibre analitza el paper que l’Homo sapiens ha jugat en els ecosistemes terrestres al llarg de la seva evolució.
- La Fundació Palarq i Eudald Carbonell obren una finestra a la ciència per apropar l’evolució humana a tots els públics.
- Presentació del llibre “Les arrels premedievals de la cuina catalana” en el qual hi han participat membres de l’IPHES.
- Eudald Carbonell i Jordi Agustí publiquen un assaig didàctic sobre l’evolució de la vida, l’espècie humana i els reptes de futur.
- “Des-extinción”, coprotagonitzat per l’arqueòleg Eudald Carbonell, rep un Premi Prismas a la divulgació científica com a millor treball en vídeo.
- “Hazte Humano. Tengas la edad que tengas”, nou llibre d’Eudald Carbonell.
- L’IPHES participa al Campus Gutenberg-CosmoCaixa amb la seva experiència en llibres científics per a tothom i en programes de ràdio.
- Presentació del llibre Elogio del futuro, un manifest d’Eudald Carbonell per una consciència crítica d’espècie.
- Presentació del llibre “Les Valls d’Andorra durant el Neolític”.
JORNADES DE PORTES OBERTES
Jornades de Portes Obertes
Jornada de Portes Obertes 2006 de l’Abric Romaní, a Capellades, Barcelona.
En algunes de les nostres excavacions realitzem jornades de portes obertes amb activitats com conferències, demostracions i tallers didàctics per donar a conèixer al públic els treballs de recerca que s’hi duen a terme
Jornada de Portes Obertes 2019 de la Cova Teixoneres, Coves de Toll, Moià, Barcelona.
MUSEOGRAFIA I VALORITZACIÓ DELS JACIMENTS
Museografia i valorització dels jaciment arqueològics
Detall de l’espai museogràfic AQUAE, de Caldes de Malavella, Girona
En ocasions, el procés de socialització de les investigacions comporta la creació d’un espai museogràfic o de recursos interpretatius i didàctics al voltant del jaciment. Per a fer-ho col·laborem amb nombrosos ajuntaments i altres ens de gestió del patrimoni. És el cas, entre altres, de l’itinerari interpretatiu i l’espai AQUAE vinculats al jaciment del Camp dels Ninots, l’edició d’un còmic sobre l’Abric Romaní o la realització de continguts del Museo de la Evolución Humana de Burgos.