Perquè?

IPHES a les escoles i IPHES als barris

«IPHES a les escoles» és un programa engegat l’any 2011 per Lluís Batista (†), antic responsable de socialització, que pretén donar a conèixer la nostra tasca en investigació i docència a les escoles que ens ho demanen. Els objectius del programa són diversos: explicar la nostra tasca a la ciutadania, donar suport a la docència, lluitar contra l’absentisme i estimular les vocacions científiques, entre d’altres.
«IPHES a les escoles» és el nom general del programa d’educació científica de la nostra institució per al món escolar. Per al curs 2019-2020 hem rebut l’ajut de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnologia (Fecyt). Aquesta tasca educativa es divideix en diferents subprogrames segons el públic objectiu:

Z

IPHES als barris

Tenim un programa específic per a les escoles dels districtes del voltant de Tarragona, on se situen tots els centres qualificats com «de màxima complexitat» a la ciutat de Tarragona. Per tant, són llocs perfectes per a portar activitats que puguin ajudar a estimular l’estudi i fer que els infants coneguin nous referents, com els investigadors i les investigadores del nostre centre.

Z

IPHES als CRAE

Sota la direcció del grup consolidat MEDIS (Metodologia Educativa d’Impacte Social), del departament de Pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili, col·laborem en un programa dirigit als CRAE (centres residencials d’acció educativa): «Extensió del temps d’aprenentatge», que contribueix a generar vocacions científiques en centres tutelats.

Z

Centres educatius públics

Per als centres educatius públics tenim el programa «IPHES a les escoles», quan som nosaltres qui ens desplacem al centre, o bé «Les escoles a l’IPHES», on podeu visitar alguns laboratoris i instal·lacions del nostre centre.

Investigació

Projectes d’investigació internacional

L’IPHES té diversos projectes d’investigació arreu del món, però especialment a Catalunya. Explicar què és el que fem a la societat, i especialment a les poblacions on s’està excavant algun jaciment o que estan incloses en els nostres projectes, és per a nosaltres una obligació.
Tenim formats didàctics per a explicar diferents aspectes de la prehistòria (paleolític, neolític, evolució humana, etc.), i ho fem d’una manera divertida i estimulant el raonament. Fem demostracions explicades sobre la fabricació d’eines prehistòriques, mentre parlem de l’evolució del medi ambient, del clima, de la flora i la fauna.
El format és d’una demostració dialògica, amb el públic en semicercle, on, a més de veure com es fabricaven les eines, també s’utilitzen en directe perquè puguin comprovar la seva eficàcia. Es passen rèpliques i reproduccions perquè els infants puguin tocar-les, en una xerrada dialògica on poden fer totes les preguntes que vulguin. Les explicacions estan pensades per a estimular la reflexió i el raonament, no per a donar la resposta directament. Des de la prehistòria, a més, es poden abordar molts aspectes importants avui en dia, com ara el concepte d’espècie, l’origen de la diversitat ètnica actual, el perquè de les diferencies físiques entre els grups humans, la solidaritat i cooperació, etc.

Z

diversos projectes d’investigació arreu del món

Z

Formats didàctics per a explicar diferents aspectes de la prehistòria

Z

Demostracions explicades sobre la fabricació d’eines prehistòriques

Z

Els infants toquen i utilitzen les eines fabricades

Z

Xerrada dialògica amb el públic en semicercle on poden fer totes les preguntes que vulguin

Skip to content